Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus

 

Kelan työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus korvaa 1.1.2017 alkaen työkokeilun, työhönvalmennuksen ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennuksen.

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus voi sopia sinulle, jos tarvitset sairauden ja kokonaistilanteesi vuoksi yksilöllistä työhönvalmentajan tukea työtehtävän, ammattialan tai opiskelualan valintaan. Valmentaja voi myös tukea sinua työllistymään työntekijänä tai yrittäjänä.

Kuntoutus on yksilökuntoutusta, joka toteutetaan kuntoutustavoitteesi mukaan. Siinä voi esimerkiksi olla muutama päivä ryhmämuotoista toimintaa, jos se tukee kuntoutustavoitettasi. Kuntoutus pyritään järjestämään omalla työssäkäyntialueellasi eli mahdollisimman lähellä kotiasi.

Sairautesi hoidon tulee olla sellaisessa vaiheessa, että voit sitoutua työpaikalla tapahtuvaan työskentelyyn.

Hakeudu ensin sinua hoitavalle lääkärille. Kun olet saanut B-lausunnon kuntoutustarpeestasi, täytä ja tulosta hakemus ammatillisesta kuntoutuksesta (KU 101) ja postita se liitteineen Kelaan.

Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta.

Työllistymistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa on 3 vaihtoehtoista palvelulinjaa:

1. työkokeilu
2. työhönvalmennus
3. työkokeilu ja työhönvalmennus 

Kela auttaa valitsemaan yhden palvelulinjan, joka soveltuu parhaiten kuntoutustarpeeseesi.

1. Työkokeilu

Työkokeilu soveltuu sinulle, jos tavoitteenasi on varmistaa ammatillinen urasuunnitelma, opiskeluala tai konkreettinen työtavoite. Tällöin kokeilet työtä jollakin työpaikalla. Saat työhönvalmentajan tukea soveltuvan ammattialan, opiskelualan tai työtehtävän valintaan ja sen soveltuvuuden varmistamiseen. Työkokeilu kestää 3–6 kuukautta, ja se voi jatkua työhönvalmennuksena.

2. Työhönvalmennus

Työhönvalmennus soveltuu sinulle, jos tarvitset tukea työpaikan etsimiseen ja tavoitteesi on saada työpaikka, josta saat palkkaa. Työhönvalmennus voi auttaa sinua löytämään työpaikan, työllistymään avoimilla työmarkkinoilla ja muodostamaan palkkatyösuhteen. Työhönvalmennus kestää 3–21 kuukautta.

3. Työkokeilu ja työhönvalmennus

Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä soveltuu sinulle, jos tarvitset työhönvalmentajalta paljon tukea uratavoitteesi täsmentämiseen sekä työkykyäsi vastaavien ammattialojen ja työnkuvien löytämiseen.

Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä alkaa työkokeiluna, jossa saat työhönvalmentajan tukea urasuunnitelman teossa ja alavaihtoehtojen valinnassa sekä ammattialan työn soveltuvuuden varmistamisessa. Työkokeiluvaiheen jälkeen kuntoutus jatkuu työhönvalmennuksella, jossa saat tukea etsiessäsi laaja-alaisesti palkkatyöpaikkaa tavoittelemaltasi ammattialalta ja siirtyessäsi ulkopuoliseen työpaikkaan palkkatyöhön.Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä kestää 6-26 kuukautta.

 LINKIT

 

Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen standardi

Kelan standardi, yleinen osa

Tietoa aiheesta Kelan sivuilta 

Hakemus KU101

Hakemus KU101 (avautuu täytettävänä lomakkeena)

 

LISÄTIETOJA

Anne Vainio (Rovaniemi)  040 195 9779

Kirsi Carlson (Rovaniemi)  040 189 8122

Tiina Pitkänen (Koillismaa) 040 187 9962

 

Ksakki ry
y-tunnus
2534499-3

Postiosoite
PL 13
93601 Kuusamo

Kuusamon toimipiste
Airotie 2b
93600 Kuusamo

Rovaniemen toimipiste
Varastotie 2
96320 Rovaniemi

Lisätietoja
0400 225 587
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.